Trees van Es – van den Bos

Van hobbyist tot professional

Ik heb al heel wat creatieve uitspattingen gehad. Het lukte me niet altijd om de ideeën die ik had uit te werken tot een goed eindresultaat. Totdat ik vanaf 2010 bij Crejat, de nieuwe academie in Alkmaar, vier jaar een opleiding volgde. Daar leerde ik dat een beeld er nooit uit komt te zien zoals je van tevoren bedenkt. Het is een groeiproces van eerste idee naar een eindfase en dat verandert telkens tijdens het werken.”

In die vier jaar heb ik een enorme groei doorgemaakt met het maken van beelden. Het ontwikkelen van niets naar iets is een moeizaam leerproces en dat zal het waarschijnlijk wel altijd blijven.

Werkwijze

Het thema van mijn werk is onderweg.  Ik werk graag aan de hand van eigen foto’s. Deze foto’s bewerk ik eerst op de computer met verschillende foto bewerkingsprogramma’s om te kijken wat voor effecten  je krijgt met kleuren, lijnen en vormen. Ik ben vaak op zoek naar strakkere vormen en sprekende kleuren. Gedetailleerd werk heeft niet mijn voorkeur.”

Tijdens de lessen van Crejat werden verschillende technieken behandeld. “Daardoor heb ik ontdekt dat mijn voorkeur uitgaat naar druktechnieken. Hierin kun je veel experimenteren met bijvoorbeeld drukken met verschillende inkten of olieverf. Ook kun je verschillende snijtechnieken toepassen bij het linoleum snijden. Daar zie ik voortdurend een uitdaging in en kan ik mezelf ook blijven ontwikkelen. Tevens probeer ik de opbouw in lagen net als bij linoleumdrukken ook toe te passen in het snijden van papier. Hierdoor ontstaat ook een interessant  beeld en een mooi kunstwerk.

Op dit moment ben ik vooral bezig met zeefdrukken in het Drukkerijmuseum Meppel op de zeefdruk afdeling. (Dit museum beschikt over een mooie werkplaats voor mensen die niet thuis willen zeefdrukken.) Daarnaast ben ik bezig met toyobo etsen en linoleum drukken.